Middelheimmuseum reikt hand naar ZNA-ziekenhuis

Juan Munoz, Two figures for Middelheim, 1993. © Ans Brys

De afgelopen jaren hebben heel wat musea in Vlaanderen zich ingezet om zorg en welzijn hoog op de agenda te plaatsen. Trajecten, pilootprojecten en diverse activiteiten zijn op het getouw gezet om de ‘vermaatschappelijking van de zorg’ in de praktijk te kunnen brengen. Hier vindt u een overzicht van initiatieven die de erfgoedsector in Vlaanderen de jongste tijd ontwikkelde. Het Middelheimmuseum schrijft zich, met de ‘verbindingsplek’ die het nu wil realiseren, in deze ontwikkeling in.

De bedoeling is om patiënten, studenten en buren van het kunstpark vlot te laten binnenkomen langs de nieuwe verbindingsplek tussen ziekenhuis en museum. Een drukke omweg nemen behoort voor hen binnenkort tot het verleden. De opdracht voor de verbinding is toegekend aan Donker Design, en wordt met subsidie van Vlaanderen gerealiseerd. De komende maanden wordt gewerkt met een ‘experimenteerpoortje’ om veiligheid en toegankelijkheid te testen.

Co-creatie jongeren 

 Ziekenhuis Middelheim  © Tom Cornille

In een eerste fase – tot de zomer 2024 – werkt het museum samen met de ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen (ZNA UKJA) en de UAntwerpen. Bedoeling is de verbindingsplek te ontwerpen in cocreatie met de kinderen en jongeren van ZNA UKJA. Ook dat is een absolute meerwaarde omdat de inbreng van deze psychisch kwetsbare jonge patiënten hen kan helpen om hun eigen talenten te ontplooien. Bij elke stap van de ontwikkeling van het ontwerp tot eind 2025 blijven de jonge patiënten nauw betrokken.


Het Middelheimmuseum en de Universiteit Antwerpen tekenden een overeenkomst waarbij ze zich engageren om de onderzoeksresultaten en een deel van het te vernieuwen publieksaanbod (o.a. rondleidingen, workshops, lezingen, spel ...) samen in te zetten. Daarnaast lopen binnen de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de universiteit verscheidene studies naar de herstellende of therapeutische functie van een groene omgeving, en ook naar ‘kunst op doktersvoorschrift’.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Persbericht Cultuur Antwerpen: 'Middelheimmuseum opent de poort voor welzijn'
Foto's: Juan Munoz, Two figures for Middelheim, 1993 © Ans Brys / Ziekenhuis Middelheim © Tom Cornille. 

Anne Milkers