Dossier ‘jongeren en/in erfgoed(werk)’: schrijft u mee?

Schrijfmachine. Foto: Bernard Hermant via Unsplash

Erfgoed vrijwaren voor en inzetten in de toekomst. In deze unieke en uitdagende missie kunnen we als sector alleen maar slagen als we ook jonge mensen – steeds weer opnieuw – weten warm te maken voor cultureel erfgoed. U als erfgoedwerker moet hier vast niet van overtuigd worden. Toch is de vraag van 1 miljoen: hoe doen we dat dan?

In een nieuw dossier in het septembernummer van faro wil FARO u een breed spectrum bieden van voorbeelden en praktijken van jongeren en/in erfgoed(werk). Zo startten een aantal musea met een structurele jongerenwerking waarbij jongeren activiteiten en programma’s mee vormgeven. Of ze omarmden de stem van jongeren bij de voorbereidingen van het nieuwe beleidsplan.

Maar welke scenario’s en mogelijkheden zijn er nog om jongeren te betrekken? Hoe werken musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen of dienstverleners samen met jongeren? Zijn er jongeren-adviesgroepen, jongeren-gidsenploegen, jongeren-wetenschappers … te vinden in de erfgoedsector? Welke erfgoedorganisaties werken structureel samen met een jongeren-partner? En op welke manier dan? Of welke andere mogelijkheden zijn er nog om jongeren aan te trekken in/voor de werkingen?

Oproep 

Hebt u een voorbeeld, praktijk, ervaring over jongeren en erfgoed(werk) en staat u te trappelen om het te delen met collega’s? Dan verwelkomen wij van harte uw suggestie!

Jongeren? Dan hebben we het concreet over jonge mensen tussen 12 en 26 jaar; cases kunnen inzoomen op een specifiekere leeftijdscategorie. Ook kan het gaan om jongeren die vanuit verschillende contexten worden betrokken: vrije tijd, school, werk, verenigingsleven …

En nu concreet: hoe kunt u meewerken aan dit dossier?

  • Door tegen uiterlijk 11 maart 2024 een abstract van maximum één A4 te sturen naar FARO-collega Seppe Van Pottelbergh via seppe.vanpottelbergh@faro.be. Idealiter hanteert u daarbij een duidelijke structuur waaruit de relevantie van uw bijdrage blijkt.
  • Als u representatief rechtenvrij beeldmateriaal hebt op hoge resolutie (min. 300 dpi) is dat ook zeer welkom.
  • Als u jonge mensen kent die ook bereid zouden zijn om een bijdrage te maken voor dit dossier mag u die personen ook zeker aan ons signaleren, of hen doorverwijzen naar onze FARO-oproep voor jonge reporters!

Twijfelt u of uw idee in aanmerking komt? Of hebt u vragen? Mail dan gerust. Bladert u al eens door een of meerdere edities, dan krijgt u een idee van welk soort inhoud we zoeken.

De redactie kiest uit de voorstellen en brengt u op de hoogte. Als auteur hebt u tot begin mei om uw bijdrage uit te werken.

Zoals u wellicht al weet, wijden we in elk nummer van het tijdschrift een dossier aan een bepaald thema. Het eerste nummer van 2023 stond met ‘Beestig erfgoed’ in het teken van Erfgoeddag. In juni bogen we ons, naar aanleiding van de 20e verjaardag van de Unesco-conventie voor het borgen van immaterieel erfgoed, over immaterieel erfgoed. In september lag de focus op erfgoed, welzijn & zorg en in december zoomden we in op diefstalpreventie.

U hoort het: we brengen graag een variëteit aan onderwerpen voor het voetlicht die een relevantie hebben voor de hele cultureel-erfgoedsector. Hebt u zelf een idee voor een dossier of voor een artikel? Voorstellen zijn meer dan welkom op redactie@faro.be.

Foto: Bernard Hermant via Unsplash

Hildegarde Van Genechten
jongeren
jeugdwerking
jong publiek
erfgoededucatie
educatie
onderwijs
Opening / lancering